Lihamaisterin tuotantohallin katto muuttui aurinkovoimalaksi

07.07.2021 | Kokemuksia

Lihamaisterin tuotantohallin katto muuttui aurinkovoimalaksi: Sata paneelia pitää pakkaset kylmänä kesällä ja sähköä jää ylikin

Savonlinnalaisen Lihamaisteri Oy:n tuotantotila sijaitsee pienellä teollisuusalueella. Minkäänlaisia varjoja ei muodostu noin 500 neliön tuotantotilan ylle, koska paikka on avonainen.

– Paikka taitaa olla aurinkosähkölle varsin otollinen, kehaisee yrittäjä Ahvo Röpelinen, joka on toiminut alalla vuodesta 2003 lähtien.

Savon Aurinkosähkö on asentanut 35 metriä pitkän hallin katolle 32 kilowatin aurinkovoimalan, joka muodostuu 100 aurinkopaneelista. Investoinnin tarkoitus on Röpelisen mukaan ollut puhtaasti sähkölaskun pienentäminen ja sähkönkulutuksen järkeistäminen.

– Kesällä kasvukaudella varsinaisesti lihantuotantoa on vähemmän, mutta kylmiöt pyörivät kuumalla säällä ja niiden kulutus on pelkästään 150 kilowattituntia vuorokaudessa.

Kylmiöitä on tiloissa yhteensä seitsemän, joista kolme on pakastimia. Kesäkuussa parhaimpina päivinä energiaa on tullut katolta 240 kilowattituntia vuorokaudessa, mikä on ylittänyt päiväkulutuksen lähes sadalla kilowattitunnilla. Loppuosa on mennyt myyntiin sähköyhtiölle.

Onneksi auringonpimennyksiä ei ole usein

Tarkkaan aurinkovoimalan kulutus- ja tuotantolukuja seuraava yrittäjä huomasi kesäkuussa kiinnostavan yksityiskohdan auringonpimennyksen aikaan.

– Se vähensi tuotantoa 26 prosenttia. Hauskannäköinen kuoppa näkyi käyrässä sillä kohdalla.

Auringonpimennyksiä ei onneksi satu usein ja sadekuurot pitävät huolta siitä, että muun muassa siitepölyt eivät ehdi juuri vaikuttaa paneelien tehoon. Kännykkäsovelluksen kautta pääsee seuraamaan paljon kiinnostavia tietoja aurinkovoimalan toiminnasta.

– Enemmän olen kiinnittänyt huomiota vuorokausituotantoon, mikä todellisuudessa ratkaisee järjestelmän taloudellisuuden. Mutta kiinnostavaa on joskus katsoa kuinka paljon vaikka auringon eteen menevä pilvi vaikuttaa hetkelliseen tuotantoon.

Vastannut odotuksia

Lihamaisterin tekemä aurinkoinvestointi on reilun kuukauden käyttökokemuksella mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

– Numeroiden puolesta tämä on vastannut odotuksia oikein mukavasti. Suosittelin tätä jo kauppojen jälkeen kaverilleni, jolloin saatiin paneelit samaan tilaukseen ja säästettiin rahdissa.

Sadan paneelin asennukseen meni kolme päivää. Myös Savon Aurinkosähkön hinnoittelu ja asennus saivat kiitosta Lihamestarilta.

– Ei tullut isolla Mersulla pihaan, vaan työautolla. Tuli mieleen, että tekee varmaan itse ja jää myös leasing-autojen kustannukset välistä pois. Ja näin taisi tapahtua, koska voitti tarjouskilpailun.

– Oikein mukava kaveri kyseessä!